15 oktober 2014

Ungdomsmatchen - ett träningstillfälle


 
Just nu spelas det sista slutspelet i ST Erikscupen. I alla fall på ett tag och i nuvarande form.
Jag vet att vi tycker olika om slutspelet. Det är viktigt att förstå varför det tas bort. Och att slutspelet tas bort är en av flera viktiga ändringar som är på tapeten.
Det vi är ute efter är en miljö för våra ungdomar där spelarutvecklingen och glädjen är i centrum. Vi vill reducera resultathetsen, selektering och toppningar. Det är viktigt att se matcherna som ett träningstillfälle och ge alla chansen utifrån deras förutsättningar. Att vi försöker spela jämna, roliga och utvecklande matcher, oavsett nivå, kön eller ålder.
I måndags bjöd vi in till ett möte som var besökt av över 40 klubbar. Många punkter och förslag diskuterades. Exempel på frågor som diskuterades är:
·         Första fri. Motståndarna backar hem till egen planhalva när målvakten ska lägga en inspark i fem och sju manna fotbollen.
·         Extra gubbe i femmannafotbollen. Då ett lag ligger under med 4 mål får laget sätta in en extra spelare.
·         Fri anmälan. Vi tar bort upp och nerflyttningssystemet i alla åldrar i hela Sankt Erikscupen. Man får anmäla sitt lag till den nivå som passar bäst.
·         Åldersreglering. Halva laguppställningen ska vara från rätt årskull.
Alla dessa förslag hoppas vi ska bidra till mer spelarutvecklingstänk och mindre resultathets.
Vår uppfattning är att många klubbar var för dessa förändringar, även om det givetvis fanns olika åsikter.
Slutspelet är som sagt var igång, finaldag på söndag.
Och alldeles oavsett vad man tycker är det en festlig dag att besöka. Skytteholms IP är det som gäller, söndag förmiddag.
I sanktans ”serielunk” har det avgjorts över 33.000:- matcher.
Inte en enda av dom har funnits som spelobjekt i nån fyrling, stryktips eller måltips.
SKÖNT!!!
 

2 kommentarer:

 1. Apropå din avslutande mening om spelobjekt. Det har funnits uppgjorda matcher (läggmatcher) i Sanktan bland annat flera gånger (olika år) i P14 när det gällt uppflyttning till P15 Elit. Därför är det skönt att upp-och nedflyttning skall tas bort för då slipper vi sånt oskick i fortsättningen (ingen klubb nämnd ingen glömd)

  SvaraRadera
 2. Det är underbart att vi inom Stockholmsfotbollen nu har kommit så här långt. Det är just det här jag drivs av och brinner för inom fotbollen: att vi utgår från barnen och låter alla utvecklas och spela rolig fotboll i sin egen takt, att vi arbetar mot vårt mål att på bästa sätt få fram så många elitspelare som möjligt i framtiden ‐ utan att tappa några på vägen.

  Vänliga hälsningar
  Annika Haglund
  Tränare och sekreterare i styrelsen för Fisksätra IF

  SvaraRadera