23 april 2015

Stort tapp i vissa åldrar

Under den senaste tiden har vi kunnat se och läsa om det tapp som den organiserade idrottsrörelsen har gjort under de senaste åren. I alla fall vad gäller LOK-aktiviteter. Det finns mycket att säga om detta.

T.ex. kan man fråga sig om det verkligen är idrotten som tappar? Det finns undersökningar som visar att medan den idrott som är LOK-berättigad minskar så ökar annan form av idrott. Korpen, Friskis och Svettis, löpargrupper mm ökar i kanske samma utsträckning som den organiserade minskar.
Så kanske är det föreningslivet som minskar, inte själva idrotten. Det i sig är tillräckligt oroande i och för sig. Men folkhälsoperspektivet är kanske inte så hotat som undersökningen visar.

Stockholmsfotbollen ökar.
Det har vi gjort under flera år. Fler och fler lag anmäls till S:t Eriks-cupen. Fler ledare och domare utbildas. Fler matcher spelas.
Även här kan man diskutera siffrorna. Att vi ökar är solklart, en berättigad fråga är om vi ökar i samma takt som befolkningen i Stockholmsområdet ökar. Inga klara siffror finns här, men vi ökar och det är väl gott så.

Men faktum är att vi tappar spelare i tonåren. På både flick och pojksidan. Cirka 50% av våra spelare lägger av mellan åldrarna 14-17 år.
Varför det?

En högst personlig analys pekar på tre olika områden.

1) Ett naturligt avhopp.
Att tonåringar får andra intressen, lägger mer tid på det sociala livet, skola mm får vi nog acceptera. Att en viss procent av våra spelare lägger av är nog omöjligt att komma ifrån.

2) Anläggningsbrist
Vi har för få planer och hallar i vårt distrikt. Alla håller med om det. Spelare, ledare, klubbar, föräldrar och även politiker och byggherrar.
Detta är ett stort stort problem för spelartappet, framför allt i kombination med punkt 3.

3) Brist på varierat utbud i de äldre tonåren.
För få klubbar erbjuder spelare i äldre tonåren ett alternativ till 3-4 träningar i veckan och spel i 1-2 lag.
När man är 10 år går det utmärkt att dubblera mellan t.ex. fotboll och innebandy. Nästan alla klubbar och lag tillåter det. Det är okej att inte träna fotboll alls under vintern och kanske bara nån gång i veckan under sommaren. Det är okej att inte ha ambitionen att bli en ny Messi. Den verksamheten skulle vi behöva erbjuda 15-18 åringar också!
Men spelare som bara vill spela fotboll för att dom tycker det är kul är inte riktigt lika attraktiva som spelare i "första-lagen" i de är åldrarna. Det är svårt att få ledare till dessa grupper och klubbar som dom inte som "framtida a-lagsspelare".
Och här kommer anläggningsbristen in. Klubbar ger gärna ett lovande 13års lag träningstider på prime-time, men ett breddlag i de äldre årskullarna prioriteras inte lika högt.

Jag vet personligen att spelarunderlaget i de äldre tonåren finns. Spelare som inte vill/kan/mäktar med att träna mer än 1-2 ggr i veckan. Det handlar om att erbjuda dessa spelare en fotbollsvardag dom vill ha. Dels för er klubbar, men även för oss som förbund. Kanske skulle vi ha en serie i dessa åldrar som bara innehåller 10 matcher på en säsong, och som aldrig krockar med vintersporterna?

Jag driver ett lag med 16-åringar idag. Vi tränar två ggr i veckan, deltar med ett lag i serien. Lägsta serien P16. Hos oss är det okej att dubbla med innebandy, handboll, musikintresse mm. Det är okej med en lägre träningsnärvaro och lägre ambition med sin fotboll. Vi försöker ta emot nya spelare, spelare som lagt av eller är på väg att lägga av för att dom inte vill träna/spela så mycket dom behöver i det lag dom spelar i idag.

Vi vinner inte alla matcher, långt därifrån, men jag har aldrig varit stoltare över ett lag som jag har tränat en de 25 spelare jag tränar idag. Vi kunde ha varit fler i laget, om vi haft mer än en ledare.

Vi har mycket kvar att göra i det här området, både klubbar och förbund.
BRA att debatten är igång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar