10 augusti 2015

Premier League är på väg åt rätt håll...

Jag tittade på premiäromgången i engelska ligan igår. För mig som tillhör "Tipsextra-generationen" har engelska ligan en särskild plats i hjärtat. Den stod för kraft, kämpaglöd, intensitet, tempo, hårda tag och inte minst Fair Play.
I och med miljonernas intåg, i all toppfotboll, så har vikten av Fair Play minskat.
Idag filmas det i alla ligor. Och att maska bort tid har blivit en konst. Det är inte ovanligt att spelare provocerar varandra för att dra fördelar till sitt eget lag.

Idag har vi tekniken för att ta krafttag mot mycket av detta.

Jag gillar tanken att just Premier League är först att stänga av spelare för filmning. Från och med i år använder man sig av reprisbilder för att i efterhand kunna stänga av en spelare som filmat/överdrivit till den grad så han lyckats få en motståndare utvisad.
Bra så, men varför stanna där?

Alla misstänkta filmningar borde granskas i efterhand av en jury.
Alla filmningar ska kunna generera en avstängning.
Det är inte konstigare än att man i efterhand granskar alla röda kort för att tidsbestämma en avstängning. Det är bara att ge samma jury en arbetsuppgift till.

Det kanske inte tas bra bilder på precis alla filmningar. Och en del kommer vara svåra att avgöra, var det en filmning eller tappade spelaren faktiskt balansen ändå.
Men blotta tanken på att man kan bli avstängd borde i alla fall minska antalet filmningar.
Varför inte testa?

I framtiden kanske man kan bli avstängd för tydlig maskning också, även om det där är ännu svårare att avgöra vad som är maskning och inte.

På ett sätt är det ju tråkigt att behöva införa en sån här regel, men helt uppenbart är att vi behöver komma på sätt att hjälpa spelarna att filma mindre.
Själv tycker jag att detta är ett steg i rätt riktning...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar