12 december 2014

Jämlikhet?


Jämlikhet
På planen närmar vi oss jämlikhet även om det är långt kvar. Men idag går det att se Champions League för damer på TV också. Damallsvenskan ökar i popularitet. Vårt damlandslag följs med intresse redan nu inför VM i Kanada nästa år.
Även i stockholmserierna tar tjejerna allt större plats och många klubbar har ökat fokus på flickfotboll. Vi diskuterar flickfotboll oftare och startar projekt för att belysa den. Ett exempel är förbundets projekt ”Stockholmsdiamanter”.
Men visst finns mycket mer att göra i området…

Ojämlikhet
Om det finns mycket att göra på planen finns ännu mer att göra i våra beslutande organ. Det finns alldeles för få kvinnor i alla andra led.
För få kvinnor i våra kommittéer och styrelser på förbunden.
För få kvinnor i ledande positioner i våra klubbar.
För få kvinnliga domare och ledare.

I mitt jobb ser jag ibland listor över vilka tränare och domare som får chansen att flyttas upp ett hack på stegen. Hur tror ni procentsatsen ser ut där mellan män och kvinnor?
Jag träffar de andra kanslicheferna för Sveriges övriga 24 distrikt ibland. Hur många kvinnor tror ni är med då?
Siffran ser ungefär likadan ut när distriktens ordförande träffas.

Cirka 30% av spelarna är tjejer.
Min uppfattning är att max 15% av de övriga positionerna tillsätts av kvinnor. Och det är nog snarare högt räknat…

Samtidigt kan jag stolt säga att jag tycker Stockholm är en föregångare. Vi har i flera år haft en kvinnlig ordförande. Vi har hyfsat många kvinnor i våra kommittéer, även om vårt mål är satt högre än vad vi lever upp till idag. Vi har ett antal klubbar med kvinnliga ordföranden. När vi träffar andra distrikt i olika frågor är vi ofta representerade med kvinnor i större utsträckning än andra.
Jag har inte sett några siffror här, men det är en väldigt stark känsla jag har att det är så.

Jag tror på mångfald. Vi behöver en mix av gammal och ung, kvinnor och män och människor från olika sociala bakgrunder. Det är viktigt att vi alla känner oss representerade på alla nivåer.
 
Det är 74 tränare som får chansen att gå Avancerad tränarutbildning år 2015.
4 är kvinnor.
2 av dessa är från Stockholm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar