24 november 2014

Futebol dá forca

Nu har jag två gånger hört föredraget om Futebol dá forca. Jag har också fått förmånen att prata med Cecilia, kvinnan som dragit igång och driver detta projekt.

För er som inte hört talas om det kan jag rekommendera att söka upp detta på nätet och läsa om deras verksamhet.
Man kan kort säga att dom jobbar för jämställdhet och tjejers lika rätt till att idrotta genom att öka tjejers självkänsla och deras omgivnings förståelse.
Den största insatsen är nog gjord i Mocambique där dom startat upp en nationell liga för tjejer. Vinnarna där får varje år åka till Gothia Cup. Nu håller dom på att starta upp en liga i Zambia också.

Men det är långt ifrån bara fotboll som är viktigt på deras agenda. För att bli ledare i Futebol dá forca krävs mer än en vanlig tränarutbildning. Dom utbildar tjejerna, och deras föräldrar i många fall, i sex och samlevnad, jämställdhet och en hel del annat. Tänk er själva vilken effekt det kan ha i t.ex. Zambia, och vilken öppnare fotbollen kan vara för att nå dessa tjejer och deras föräldrar.
Jag är imponerad av hur långt dom kommit på fyra år.

Deras verksamhet finns här i Sverige också. Här handlar verksamheten främst om att få in fler invandrartjejer i fotbollen. Deras koncept "Futebol Aberto" ("öppen fotboll") låter tjejer spela fotboll utan krav från föreningslivet. Sen att många tjejer hittar glädje med fotbollen den vägen och senare startar lag är inte själva meningen, det är bara en positiv bieffekt.

Vi på Stockholms Fotbollförbund stöder detta med det vi kan. Vi utbildar vissa av deras ledare i fotboll. Vi uppmanar alla att stödja projektet på det sätt man kan. Det är ett utmärkt sätt att få fler tjejer att upptäcka fotboll, framför allt tjejer med invandrarbakgrund.

Futebol dá Forca startades för fyra år sen. Bara i Mocambique finns idag över 200 utbildade ledare och mer än 5000 tjejer ingår idag i nätverket och får utbildning i fotboll, sex och samlevnad, jämställdhet mm mm...

Cecilia Andrén Nyström heter kvinnan som startade projektet för fyra år sen och som fortfarande driver det.
Hon är idag 23 år ung...Inga kommentarer:

Skicka en kommentar