19 november 2015

Förbundsutveckling

Sitter dagen efter ett välbesökt och intressant representantskap och reflekterar över möjliga utvecklingsvägar för Stockholms Fotbollförbund.

Igår var det nästan 80 klubbar i Folksams hörsal för årets representantskap. Det diskuterades, röstades och informerades åt olika håll och kanter. Ett bra möte på många sätt, men det ger också en del tankar om förändringar och förbättringar...

Representantskapet bestämmer om tävlingsfrågor. Alla medlemsklubbar får skicka varsin representant och det som röstas igenom måste StFF genomföra. Alla klubbar får motionera om förslag till förändringar. Alla motioner röstas det om.
Tanken med detta möte är så klart att demokrati ska råda, men det finns saker att diskutera för att göra detta ännu bättre. Här kommer några av mina tankar:

* Är det demokratiskt riktigt att en klubb som bara har ett seniorlag i Div 7 har en röst, samtidigt som BP med över 250 lag anmälda också har en röst?

* Är det rätt att en klubb som endast har ungdomsverksamhet får rösta i frågor som rör seniorverksamheten? Eller tvärtom? Eller att en klubb med endast flickverksamhet för rösta om pojkverksamheten?
Igår kväll slutade en omröstning 36 mot 34. Frågan handlade om ungdomsfotboll. Undrar hur omröstningen skulle slutat om endast ungdomsföreningar skulle fått rösta?

* Finns frågor och regler som faktiskt inte går att rösta bort? Rent konkret, OM en klubb skulle lägga en motion om att vi ska spela alla seniormatcher med en fotboll av storlek 4, och den motionen sen röstas igenom, ska vi verkligen göra det då?
Och om det finns saker vi inte kan motionera bort, vilka frågor är det i sånt fall?

* Varje år kommer motioner om att vi ska genomföra vissa saker redan till året efter. Något som kan vara väldigt tight tidsmässigt. Vi har åkt på pumpen några gånger med förhastade beslut, inte minst när vi tog bort slutspelet i S:t Eriks-Cupen. Ska vi lägga representantskapet vid annan tidpunkt på året?

Vi har gjort en del förändringar senaste två åren. Vi har infört ett "inför-repskapsmöte" dit många klubbar kommer och diskuterar motionerna nån månad innan själva repskapet.
Vi har ökat närvaron på repskapet från cirka 30-40 klubbar till cirka 80!
Vi har generellt ökat dialogen med våra klubbar kring många av dessa frågor.

Fler förändringar kan nog komma framöver...

Otroligt kul i alla fall att så många klubbar kommer och visar intresse i dessa frågor.
Och även om inte alla är nöjda med alla beslut så hoppas och tror jag att vi är på rätt väg.

Tillsammans!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar